31Kor

Sa e gjatë duhet të jetë një CV?

Një CV standarde nuk duhet të jetë më shumë se dy faqe formati A4.

Për të kursyer hapësirë, përfshini vetëm pikat kryesore të edukimit dhe përvojës suaj. Ngjitni informacionin përkatës dhe mos përsërisni ato që keni thënë në letrën tuaj të motivimit.

Si i diplomuar së fundmi, CV-ja juaj mund të marrë vetëm një faqe dhe kjo është mëse e pranueshme. Disa CV mjekësore ose akademike mund të jenë më të gjata në varësi të përvojës tuaj.

Çfarë duhet të përfshini në një CV?

 • Detajet e kontaktit – Përfshini emrin tuaj të plotë, adresën e shtëpisë, numrin e telefonit dhe adresën e postës elektronike. Nëse nuk po aplikoni për një punë të aktrimit ose modelimit, nuk keni nevojë të përfshini datën tuaj të lindjes ose një fotografi.
 • Profili – Një profil CV është një deklaratë përmbledhëse që nxjerr në pah atributet tuaja kryesore dhe ju ndihmon të dalloni midis CV të tjera. Zakonisht i vendosur në fillim të CV-së zgjedh disa arritje dhe aftësi përkatëse, ndërsa shpreh qëllimet e karrierës suaj. Një profil i mirë CV përqendrohet në sektorin ku po aplikoni, pasi letra juaj e motivimit do të jetë specifike për punën. Mbani deklaratat personale të CV-së të shkurtra dhe të pakta – 100 fjalë janë gjatësia e përsosur.
 • Edukimi – Renditni dhe datoni të gjithë arsimin e mëparshëm, përfshirë kualifikimet profesionale. Vendosni të parën më të fundit. Përfshini module specifike vetëm kur është e nevojshme.
 • Përvojat e punës – Renditni përvojën tuaj të punës në mënyrë të datës së kundërt, duke u siguruar që çdo gjë që përmendni është e rëndësishme për punën për të cilën po aplikoni. Nëse keni mjaft përvojë pune të rëndësishme, kjo pjesë duhet të vijë para arsimit.
 • Aftësitë dhe arritjet – këtu ju flisni për gjuhët e huaja që zotëroni dhe paketat IT që mund të përdorni me kompetencë. Aftësitë kryesore që renditni duhet të jenë të rëndësishme për punën. Mos i ekzagjeroni aftësitë tuaja reale, pasi do të duhet të mbështesni pretendimet tuaja në intervistë. Nëse keni shumë aftësi specifike për punë, duhet të bëni një CV të bazuar në aftësi.
 • Interesat – Hobit tuaj personal nuk do të tërheqin vëmendjen e rekrutuesve nëse nuk lidhen me aftësitë tuaja dhe aplikimin. Sidoqoftë, interesat përkatëse mund të japin një pamje më të plotë se kush jeni, si dhe t’ju jepni diçka për të folur gjatë intervistës. Shembuj përfshijnë shkrimin e blogut tuaj nëse dëshironi të jeni gazetar, ose të jeni pjesë e një grupi dramatik, nëse jeni duke kërkuar të hyni në shitje.
 • Referenca – Ju nuk keni nevojë të thoni: “referenca të disponueshme sipas kërkesës” pasi shumica e punëdhënësve do të supozojnë se kjo do të ndodhë.

Formati i CV-së

 • Shmangni fontet jo shpesh të përdorur. Zgjidhni diçka profesionale, të qartë dhe të lehtë për të lexuar të tilla si “Arial” ose “Times New Roman”. Përdorni një madhësi shkronjash midis 10 dhe 12 për të siguruar që punëdhënësit e mundshëm të lexojnë CV-në tuaj. Sigurohuni që të gjitha shkronjat dhe madhësitë e shkronjave janë konsistente në të gjithë CV tuaj.
 • Titujt e seksionit janë një mënyrë e mirë për të përhapur CV-në tuaj. Sigurohuni që ata të qëndrojnë duke i bërë ato më të mëdha (madhësia e shkronjave 14 ose 16) dhe të guximshme.
 • Renditni gjithçka në renditje të kundërt kronologjike, në mënyrë që rekrutuesi të shikojë së pari historinë tuaj të punës dhe arritjet më të fundit.
 • Mbajeni koncize duke përdorur hapësirë ​​të qartë dhe bullet points. Ky lloj i paraqitjes së CV lejon punëdhënësit e mundshëm të kuptojnë më mirë CV tuaj dhe të zgjedhin shpejt informacione të rëndësishme së pari.
 • Nëse po postoni CV-në tuaj, printojeni në letër të bardhë A4. Printo vetëm në njërën anë dhe mos e palos CV – nuk dëshiron që ajo të jetë e rrudhur.

Si të shkruajmë një CV të mirë

 • Një CV e mirë nuk ka ndonjë gabim drejtshkrimor ose gramatikor. Përdorni një kontrollues të drejtshkrimit dhe regjistroni një palë të dytë të syve për të kontrolluar dokumentin.
 • Shmangni frazat dhe termat e përgjithshëm, të tepruara si “team worker”, “punëtor” dhe “multitasker”. Përkundrazi, jepni shembuj nga jeta reale që demonstrojnë të gjitha këto aftësi.
 • Krijoni llojin e duhur të CV-së për rrethanat tuaja. Vendosni nëse CV-ja kronologjike, e bazuar në aftësi ose akademike është e përshtatshme për ju.
 • Mos e vendosni termin ‘curriculum vitae’ në krye të faqes.
 • Sigurohuni që adresa juaj e emailit tingëllon profesionale. Nëse adresa juaj personale është e papërshtatshme, krijoni një llogari të re për profesionin

 

Tags:
×

Powered by WhatsApp Chat

×